
Ruta Turística per Badalona
Noelia García Sánchez
3esoA
El Poblat Ibèric
Es fan visites guiades pel Museu de Badalona.
En el recorregut es veuen la muralla i la torre de defensa, els carrers esglaonats,per salvar el desnivell del terreny, i alguns habitatges, entre els quals destaca una casa excavada a la roca.
Va ser fundat sobre el segle IV aC i va decaure a partir del segle II, coincidint amb la fundació romana de Baetulo, fins que va ser abandonat cap la meitat del segle I aC.
Els carrers i les cases s’estenien pel pendent, construïdes sobre terrasses.
Durant les excavacions es van localitzar diverses peces de ceràmica decorada d’entre les quals destaca el “vas de les naus”, conservat al Museu de Badalona.
La seva posició elevada, 198 m d'alçada sobre el nivell del mar, li donava un ampli domini visual sobre el delta del Besòs i la totalitat del pla de Barcelona.
Malgrat ser descobert al 1928 i tot ésser el nucli de poblament pre-romà més important prop de la Baetulo romana, el poblat ha estat, fins a la dècada del 1970, un jaciment poc treballat arqueològicament. Els primers treballs d'excavació no es van tenir lloc fins al 1933, sota la direcció de Joaquim Font i Cussó, any en què es van posar al descobert restes significatives de la fortificació del poblat que van evidenciar la importància del jaciment.
A la dècada del 60 van reprendre els treballs arqueològics per part d'un equip de la Universitat de Barcelona, dirigit per J. Maluquer de Motes, que va excavar un habitatge ibèric que va donar dades suficients per reconstruir tant la seva estructura com els seus usos espacials en el moment de la seva destrucció.
Entre 1978 i 1988 el Museu de Badalona va desenvolupar una sèrie de campanyes d'excavació a diversos indrets del poblat que van permetre fer una primera aproximació a la seva configuració urbanística i a la cronologia del jaciment.
Imatge del Poblat Ibèric
